Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Zwerfkattenbeleid in Borsbeek

Elke gemeente moet zorg dragen voor de zwerfkatten die zich op haar grondgebied bevinden. Even belangrijk is het onder controle houden van de populatie. Katten hebben gemiddeld drie nesten per jaar met 4 tot 6 kittens per nest. Deze zijn zelf na enkele maanden al geslachtrijp, waardoor de ongecontroleerde kattenpopulatie exponentieel toeneemt.

Daarom worden zwerfkatten intensief opgespoord en gevangen. Ze worden ontdaan van parasieten en naar de dierenarts gebracht, waar hun gezondheidstoestand nagekeken wordt. Hierbij wordt ook nagekeken of ze ernstige besmettelijke ziektes hebben. Na sterilisatie worden ze in principe terug uitgezet op de plaats waar ze gevangen werden. De gemeente zal er verder op toezien dat de katten voldoende beschutting vinden en gecontroleerd gevoederd worden.

Kittens en katten die mogelijk nog te socialiseren zijn, worden bij gastgezinnen geplaatst waarna ze geadopteerd kunnen worden. Zo kunnen ze een beter leven tegemoet gaan als huiskat.

Zwerfkat Wommelgem vzw zal dit in opdracht van de gemeente uitvoeren.

Wat te doen als je een zwerfkat opmerkt?

Wanneer je zwerfkatten opmerkt, maak dan zo snel mogelijk een melding hiervan.

Dit kan via het digitaal meldingsformulier "zwerfkatten" op de gemeentelijke website. Zeker wanneer zwangere katten of kittens worden opgemerkt, is het belangrijk dit snel te melden.

Na je melding neemt Zwerfkat Wommelgem vzw contact met je op om concrete afspraken te maken.

Wanneer de vangactie gepland wordt, zullen de buren hiervan op de hoogte gebracht worden. Op dat moment mogen ze hun eigen katten niet buiten laten. Ze zouden immers in de vangkooien terecht kunnen komen. Er zal tevens gevraagd worden geen eten buiten te zetten.

Bij eigen huiskat geldt registratie- en sterilisatieplicht.

In Vlaanderen geldt al enkele jaren een algemene registratie- en sterilisatieplicht voor katten. Dit wil zeggen dat je huiskat een chip moet dragen en steriel of gecastreerd moet zijn.

Niet-geregistreerde katten worden dan ook beschouwd als zwerfkatten.

Voor het zwerfkattenbeleid zijn we nog op zoek naar vrijwilligers

Bij dat alles komt heel wat kijken. Daarom zoeken we nog helpende handen. Wil jij ook een rol spelen in de Borsbeekse zwerfkattenwerking? Neem dan zeker contact met ons op. De taken die je als vrijwilliger kan doen zijn zeer uiteenlopend zodat je jouw engagement helemaal kan afstemmen op jouw mogelijkheden:

  • Het vangen van katten door het plaatsen van vangkooien, naar de dierenarts rijden en de zwerfkat nadien weer uitzetten.
  • katten tijdens hun socialisatieproces een tijdelijke thuis geven. Als gastgezin heb je zo regelmatig een nieuw "maatje" in huis, tot een adoptant deze kat een definitieve thuis kan geven.
  • hulp in het asiel. Het is een kleinschalig asiel, maar ook dat vraagt dagelijks onderhoud en verzorging van de dieren.
  • beschik je zelf over een grote tuin met een schuur, stalling of een plaats waar een kattenhuisje kan gezet worden? Dan kan jij misschien een of meerdere zwerfkatten die niet meer op hun eigen locatie kunnen worden teruggezet een opvangplekje bieden.

Het spreekt voor zich dat Zwerfkat Wommelgem vzw je bij al deze taken goed begeleidt. Je kan je aanmelden via de website van Zwerfkat Wommelgem vzw.

Nuttige links: