Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Organisatie

Naam:
Effen Weg vzw

Wandeling doorheen het Fort van Borsbeek (7km)

Deze informatie is niet meer actueel!
Borsbeek, een charmante gemeente op een boogscheut van Antwerpen, heeft de wandelaar heel wat te bieden. Het overstromingsgebied langs de meanderende Koude Beek, het Fort van Borsbeek waar vleermuizen overwinteren en Gallowayrunderen ingezet worden om de woekerende Japanse duizendknoop te bestrijden, het prachtige ven in het Nosegoed en de daarrond liggende velden en weiden zorgen voor een ...

Wanneer

  • 17 augustus ’20 (ma)
    van 13.30 u tot 17.00 u

Prijs

2,00 euro (Basistarief: 2,00 €; Leden Effen Weg vzw: 0,00 €)

Locatie

Fort van Borsbeek Zoomweg 22150 Borsbeek

Contact

Telefoon
0472/57.71.19
E-mail
info@effenweg.be
Website
https://www.effenweg.be/events/borsbeek/

Info

Borsbeek, een charmante gemeente op een boogscheut van Antwerpen, heeft de wandelaar heel wat te bieden. Het overstromingsgebied langs de meanderende Koude Beek, het Fort van Borsbeek waar vleermuizen overwinteren en Gallowayrunderen ingezet worden om de woekerende Japanse duizendknoop te bestrijden, het prachtige ven in het Nosegoed en de daarrond liggende velden en weiden zorgen voor een rustpunt vlak bij het verstedelijkte gebied rond Antwerpen stad. We wandelen over onverharde wegen en paden langs de door de gemeente Borsbeek uitgezette knooppunten en pikken de mooiste plekjes mee!

Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 7 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor beginnende stapper
Vertrekpunt : Parking Begraafplaats, Frans Theyslei 26, 2150 Borsbeek
Begeleider : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be


We starten onze wandeling langs de Koude beek en het daarrond aangelegde overstromingsgebied. Het strekt zich uit over weilanden met verschillende waterlopen, poelen, hagen en houtkanten. Na de overstromingen van september 1998 werden de koppen bij elkaar gestoken en met de hulp van Kempens Landschap werd gestart met de herinrichting van het gebied. Dit leidde tot de aanleg van een meander, een plasberm met rietaanplanting en een ecologisch waardevolle amfibiepoel.

We volgen de Koude beek die ons naar het Fort 3 leidt. De fortgracht doet dienst als groot buffergebied voor overtollig water. We verkennen het fort langs paadjes die ons omhoog leiden met een prachtig uitzicht over de fortgracht en de daar rond liggende bossige natuur. Door de nabijheid van de luchthaven van Deurne vind je hier geen hoge bomen. We lopen door de hakhoutbosjes die ontstaan omdat bomen hier om de 10 jaar omgezaagd worden. Op de stronk vormen zich nieuwe scheuten die vol zijtakken staan. Het bos wordt volledig ondoordringbaar. De bosjes worden niet in hun geheel gekapt. Om de drie jaar wordt een andere zone aangepakt. Op warme zomeravonden kan je de nachtegaal hier nog horen zingen. In de op elkaar gestapelde gezaagde stammen overwinteren kevers, egels en broedt het winterkoninkje.

“Jaarlijks overwinteren in de verlaten gebouwen van het Fort van Borsbeek heel wat vleermuizen, waaronder franjestaarten, water-, baard-, grootoor- en dwergvleermuizen. De fortgracht is een van de weinige open waters uit de omgeving en vervult dan ook een belangrijke natuurfunctie.

In het najaar en de winter komen talrijke watervogels hier uitrusten en foerageren. Dit zijn onder andere de krakeend, de kuifeend, de tafeleend en de wintertaling.

In het voorjaar zijn de fortgracht en de fortvijver heel belangrijk voor amfibiën zoals padden, bruine kikkers en groene kikkers. In de zomer zijn er veel zangvogels, zoals winterkoninkje, roodborst, zwartkop, en lijster in het gebied aanwezig. Ook spechten, ijsvogels, sperwers en buizerds maken gebruik van de bomen en ruigte op en rondom het fort.

Ook de vegetatie rondom het fort verdient aandacht. Door de bouw van het fort en de fortgracht is veel kalkrijke grond naar boven gebracht. Hierdoor zijn er een aantal kalkminnende planten, zoals wilde reseda, wouw, slangenkruid en cypreswolfsmelk, terug te vinden.” – website natuurpunt.

We verlaten het Fort 3 en wandelen langs onverharde wegen en paden richting Nosegoed. De landbouwers schakelden op advies van Kempens Landschap over van hoge naar lage teelt. Hierdoor ontstond een open uitzicht op de omgeving. Verschillende kleine landschapselementen zoals bomenrijen en houtkanten werden aangelegd. Blikvanger in het kleine natuurgebied Nosegoed is het uitgegraven ven waar zich geleidelijk aan een aan water gebonden fauna en flora ontwikkelt.

We volgen het opnieuw aangelegde historische Vremdervoetpad dat ons langs het geboortebos terug naar het centrum van Borsbeek leidt.

Het geboortebos zag in 2011 het licht. Elk jaar worden 24 nieuwe bomen geplant als symbool voor alle meisjes en jongens uit Borsbeek geboren in dat jaar. De jaarlijkse plantdag is steeds een feestelijk moment waarbij de jonge ouders zelf een handje toesteken.

We naderen het eind van deze deugddoende wandeling met een woord van dank aan Kempens Landschap dat 31 hectare grond in Borsbeek opkocht en herinrichtte met extra aandacht voor wandelaars en fietsers.

Honden zijn toegelaten op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers.

Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in Afspanning De Valk, Jozef Reusenslei 2, 2150 Borsbeek.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom.Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleidster via michele@effenweg.be of 0497 07 07 48

Openbaar vervoer

Vlak aan het vertrekpunt bevindt zich de bushalte “Borsbeek Kerkhof”, deze wordt bediend door de lijn:

20 : Borsbeek – Berchem (B) – Centraal Station
140 : Wijnegem – Mortsel – UZA – Hoboken Polderstad
141 : Wijnegem – Mortsel – UZA – Wilrijk – Hoboken
Bekijk de routeplanner van De Lijn voor gedetailleerde dienstregelingen.

Fietsers
De wandeling start aan fietsknooppunt 5

Carpoolen
Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep 'Carpoolers van Effen Weg', waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten