Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur
foto:Vlonderpad - geboortebos

Organisatie

Naam:
Wandelclub Bosgeuzen Voorkempen

Fortentocht

Na even weg geweest, vertrekken we terug in het prachtige Fort van Borsbeek bij de Fortvissers, gelegen in het Fort zelf. Het zal een zeer afwisselende wandeling worden en zeker ook voor de kleinere afstanden die een maximum aan natuur zullen zien. Alle afstanden verkennen het Fort van Borsbeek en zullen kunnen genieten van de prachtige omwalling en de mooie vergezichten. Met een beetje geluk ...

Wanneer

  • 23 oktober ’21 (za)
    van 08.00 u tot 18.00 u

Prijs

2,00 euro (Basistarief: 2,00 €; leden wandelclub: 1,50 €; Bosgeuzen: 0,00 €)

Locatie

Fortvissers Borsbeek Frans Beirenslaan 22150 Borsbeek

Contact

Website
http://www.bosgeuzen.be
E-mail
ronny.roothans@skynet.be
Telefoon
+32 477 385618

Info

Na even weg geweest, vertrekken we terug in het prachtige Fort van Borsbeek bij de Fortvissers, gelegen in het Fort zelf. Het zal een zeer afwisselende wandeling worden en zeker ook voor de kleinere afstanden die een maximum aan natuur zullen zien. Alle afstanden verkennen het Fort van Borsbeek en zullen kunnen genieten van de prachtige omwalling en de mooie vergezichten. Met een beetje geluk kan je ook de galloway runderen zien.
Deze hoornloze, zwart behaarde runderen die oorspronkelijk uit Schotland komen, worden dikwijls ingezet voor projecten zoals dit omdat het grote grazers zijn, ze hebben weinig zorg nodig en zijn van nature niet agressief.
Alle wandelaars circuleren eerst wat rond in het Fort en gaan daarna naar de controlepost. De 4 km stappers gaan direct noordwaarts tot de Koude Beek. Deze Koude Beek ontspringt in Hove en stroomt door Boechout, Mortsel, Borsbeek en Wommelgem om tenslotte in Deurne uit te monden in het Groot Schijn. In het verleden zorgde de Koude Beek meermaals voor wateroverlast na hevige regenval. De overstromingen van 1998 vormden de directe aanleiding voor verscheidene ingrepen op de Koude Beek en zijn zijlopen. Na de Koude Beek komt de Fortloop aan bod. De Fortloop en de Koude Beek komen uit in wat men het Provinciaal Overstromingsgebied Fortloop noemt. Dit prachtig natuurgebied staat dus alle wandelaars te wachten.
De 6 km stappers doen een ommetje langs de watertoren van Borsbeek. Dit jaar maken deze stappers ook nog een extra lus via het nieuw aangelegd vlonderpad en het geboortebos. De namen en geboortedata van alle kindjes, in Borsbeek geboren, worden in houten geboortebakens bevestigd. De aanplanting is steeds een feestelijk evenement met een drankje, suikerbonen, animatie en een streep muziek. Sinds 2019 kregen de bomen gezelschap van een vlinderkring. Deze kring van twaalf verschillende bomen met bloembollen aan hun voeten herdenkt ongeboren of overleden kinderen. Centraal in de cirkel staan er twee houten vlinders. Zo hebben alle kinderen uit de gemeente een plaatsje in het bos gekregen. Verder vervoegen zij het parcours van de 4 km.
Ook de 10 km route gaat eerst langs het geboortebos om dan verder oostwaarts te wandelen via landelijke wegen richting de Diepenbeek en het Domein Nosegoed. Het Nosegoed is ingericht met medewerking van Kempens Landschap, de Provincie Antwerpen en de Gemeente Borsbeek. Het centrale punt is een ven waar de fauna en de flora zich reeds mooi hebben ontwikkeld. Dan pikken ze nog even een 2de kontrolepost mee om terug te keren naar de start ook via de Koude Beek en de Fortloop.
De 15 - 21 – 26 km stappers wandelen samen met de 10 km naar de 1ste controlepost maar trekken verder naar het Fort van Wommelgem en de volkstuintjes om zo hun 2de controlepost te bereiken.
De 15 km route keert onmiddellijk terug via de achterpaadjes van Wommelgem en het Fort. Zij vervoegen de wandelaars van de 10 km route nabij de Diepenbeek en keren via dezelfde weg als de 10 km stappers terug naar de start.
De 21 – 26 km wandelaars gaan nog een beetje verder in noordelijke richting. Zij bereiken via het Rivierenhof het Park Groot Schijn. Dit park is onlangs helemaal heringericht tot een sport- en recreatiepark. In het park neemt de 26 km terug afscheid van de 21 km en trekt verder naar het wandelpad “ Ertbrugge” dat een afwisseling biedt tussen weilanden, fauna-akkers, dreven, bos en boomgaarden. Het kasteel zelf ( Zwarte Arend) dateert van einde 18e begin 19e eeuw. Het staat ook mooi in de verlengde as van de lindendreef. Het kasteel en bijhorend koetshuis zijn beschermd sinds 1994 en doen thans dienst als kindertehuis.
Net voor de Schijnvallei komen deze beide routes weer tezamen om dan via het speelbos terug te keren naar de controlepost. Van daaruit volgen ze dezelfde route als de 15 km stappers om terug te keren naar het Fort van Borsbeek waar de Fortvissers zullen instaan voor een natje en een droogje.
Samengevat :
Bereikbaarheid : De Lijn 20-140-141 telkens halte Borsbeek kerkhof
Vertrekken kan tussen 8.00 u en 15.00 u
keuze uit 6 afstanden : 4-6-10-15-21-26 km
Aankomst ten laatste om 18.00 u
Ruime parking aan de start - zeer verzorgde rustposten - democratische prijzen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten