Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

De vernieuwde eID

woensdag 10 februari 2021
eid
Begin 2020 werd de nieuwe identiteitskaart gelanceerd! Om identiteitsfraude tegen te gaan zal de gemeente voortaan je vingerafdrukken nemen bij de aanvraag van een nieuwe kaart.

De e-ID wordt meer en meer als reisdocument gebruikt. Om identiteitsfraude tegen te gaan, moeten Europese lidstaten vingerafdrukken in identiteitskaarten integreren. Op die manier voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument.  Samen met de nieuwe lay-out voldoen de nieuwe Belgische eID's aan alle strenge internationale regels. 

Voor alle informatie over deze nieuwe eID kan je terecht op de nieuwe website: 
www.vernieuwde-eID.be 

Geen vingerafdrukken in een databank

De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip in de kaart. Ze worden dus niet opgeslagen in een centrale databank. Enkel bevoegde instanties kunnen de chip lezen en de vingerafdrukken zien. De nieuwe identiteitskaart krijgt ook een andere lay-out. Ze heeft niet alleen een andere kleur, de foto staat links in plaats van rechts en in geperforeerde vorm ook op de achterzijde. Ook de chip staat op de achterkant van de kaart waardoor je de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet steken

Andere procedure

De procedure om een nieuwe eID aan te vragen, verloopt anders dan voor de oude eID. Zowel bij de aanvraag als bij het afhalen van de eID moet je naar het loket komen. Bij de aanvraag worden je vingerafdrukken genomen. Ook bij het afhalen vindt een controle plaats met een vingerafdruk. De doorlooptijd wijzigt niet.

Vervanging

De huidige eID-kaarten die in omloop zijn zullen worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of andere reden zoals niet gelijkende foto, verandering van naam, … U hoeft dus geen nieuwe eID aan te vragen zolang u uw oude kaart nog heeft en deze nog geldig is. U zal op het einde van de geldigheidsperiode van uw kaart een oproepingsbrief in de bus ontvangen om uw oude kaart te komen vervangen.

Belangrijk! De pasfoto blijft deel uitmaken van jouw e-ID dus je dient nog steeds een pasfoto volgens icao-normen (www.diplomatie.be) mee te nemen. Indien je voor jouw kind(eren) van de schoolfotograaf een pasfoto bestelt en deze voor een kids-ID wenst te gebruiken, ga dan even na via de school of de foto icao-conform is want dit is niet steeds het geval.

Datum van het bericht: woensdag 10 februari 2021
Nieuwsoverzicht