Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Borsbeek en Covid-19

vrijdag 07 mei 2021
laat je vaccineren
Samen geraken wij hierdoor…Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, rekenen wij ook in Borsbeek op ieders verantwoordelijkheid.

De federale en Vlaamse overheid volgen de situatie rond het coronavirus Covid-19 op de voet en communiceren alle nieuws over het virus op www.info-coronavirus.be. Volg zeker alle beschermingsmaatregelen die op deze website vermeld staan. Hou het gezond en gebruik vooral uw gezond verstand.

Alle huidige maatregelen vind je via volgende links:

Self Assessment Testing

Door deze vragenlijst in te vullen kunnen patiënten inschatten of een test voor corona (COVID-19) zinvol is. Heeft de patiënt milde symptomen die zouden kunnen wijzen op corona, dan kan hij/zij na het invullen van de vragenlijst zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen. Om zijn/haar privacy te beschermen, worden de antwoorden op deze vragen niet opgeslagen. Met de aangemaakte code kan de patiënt dan een afspraak maken om bij een testcentrum langs te gaan of bij een apotheek in de buurt. De patiënt moet een (elektronische) afdruk van deze ingevulde vragenlijst kunnen voorleggen om de test te laten afnemen.

Momenteel kan de patiënt die een CTPC-code verkrijgt via de self assessment test, in afwachting van het resultaat van de test GEEN quarantaine-attest krijgen. Komende dinsdag wordt aan de Nationale Arbeidsraad voorgelegd of deze patiënten automatisch een quarantaine-attest kunnen krijgen (voor 36u of 48u) na het resultaat van de self assessment test.

Een vragenlijst kan een medisch onderzoek niet vervangen. Indien de patiënt ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort of indien de gezondheidstoestand snel achteruit gaat, wordt aangeraden om altijd contact op te nemen met een arts.”

(Bron: https://www.domusmedica.be/actueel/self-assessment-testing-testen-door-de-apotheker)

 Testing via apotheek

Vanaf 1 november '21 mogen alle apothekers in België met de nodige opleiding ook van symptomatische burgers en terugkerende reizigers een COVID-19 sneltest afnemen. De test uitgevoerd in de apotheek is een snelle antigeentest die in ongeveer 15 minuten resultaat oplevert! De apotheken zijn vrij om deze dienst al dan niet aan te bieden en op welk moment.

Waar kan ik me laten testen?

Zoek hier op de kaart (https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1ncCYDZLdmO4xxQYOXkoEDDDtzeBkZECX&ll=50.51258457422994%2C4.462651500000003&z=8) een apotheek in jouw buurt die sneltesten uitvoert. ?Contacteer bij voorkeur altijd eerst je apotheek om te horen of je apotheek je kan testen en of je een afspraak moet maken of niet.

(Bron: https://www.apotheek.be/nl/apotheker/Pages/In-welke-apotheken-kan-ik-me-laten-testen-op-COVID.aspx)

Vaccinatie minderjarigen

Vanaf 19 juli starten de vaccinaties van de 12- tot 15-jarigen. Die dragen bij tot het verhogen van de algemene vaccinatiegraad en tot het bereiken van groepsimmuniteit. Dat is belangrijk, zeker met de toename van het aantal besmettingen door de delta-variant.
Zo kan het virus zich minder of niet meer verspreiden. Heb je een tiener die tot die leeftijdscategorie behoort? Lees dan hier de richtlijnen.

Coronamaatregelen in Borsbeek

Sinds de uitbraak van de Covid-19 pandemie werden door burgemeester Dis Van Berckelaer verschillende beslissingen genomen om het aantal besmettingen op grondgebied Borsbeek in te dijken:

  • Borsbeek last alle grote evenementen af tot en met 30 juni 2021: Begin 2021 werd begonnen met de vaccinatie van de burgers. Zolang dit niet volledig afgerond is, is er nog steeds een hoge kans op besmetting. Tevens hebben we alle krachten nodig om de vaccinatie in goede banen te leiden. Dit betekent dat we de hulpdiensten niet willen overbelasten en de vrijwilligers maximaal willen inzetten op onze vaccinatiecentra.

VACCOVID - Park Spoor Oost

Borsbeek sluit samen met Wommelgem, Stabroek en Schoten aan bij het vaccinatiedorp op Spoor Oost. Minder mobiele inwoners krijgen een vaccin op een tijdelijke vaccinatielocatie in eigen buurt. Wie de woning echt niet kan verlaten, krijgt thuis een vaccin. 

Hoe bereik ik het makkelijkste Park Spoor Oost - geeft je een overzicht van de verschillende manieren om je naar je vaccinatieafspraak te begeven.

Maak je vaccinatieafspraak op VACCOVID

Je krijgt een brief thuis gezonden met alle informatie die je nodig hebt om een afspraak te kunnen maken in het vaccinatiecentrum. 

Met deze brief kan je je reservatie starten.

Lukt het niet onmiddellijk, de locale infolijn 03 435 95 55 helpt je graag verder met volgende zaken elke dag van 9 tot 17 uur:

  • vragen over testen, het testdorp, quarantaine/isolatie
  • hulp bij het inboeken van een afspraak voor het testdorp
  • vragen over vaccinatie
  • hulp bij het inboeken van een vaccinatieafspraak

Hou je identiteitskaart en je uitnodigingsbrief voor de vaccinatie bij de hand indien dit het onderwerp van je vraag is.

Problemen met je vaccinatieafspraak?

Lukt het niet om via de infolijn (03 435 95 55) een afspraak te maken bij Vaccovid Spoor Oost dan tracht de gemeente ook hier nog bijkomende ondersteuning te bieden. 

Maak een afspraak door te bellen naar het onthaal 03 320 94 00 of mail naar info@borsbeek.be en geef je contactgegevens door. Je wordt gecontacteerd door een medewerker om een afspraak te maken. Vergeet op je afspraak niet je identiteitskaart en je uitnodigingsbrief vaccinatie mee te brengen. 

Vrijwilligers

Om het vaccineren in het vaccinatiedorp vlot te laten verlopen, zoekt de stad vrijwilligers. Zowel medische als niet-medische profielen kunnen helpen. Wil je je inzetten als vrijwilliger? Bekijk de verschillende taken en registreer je via het aanmeldformulier

Recente informatie

De laatste coronamaatregelen vind je hier: https://www.antwerpen.be/info/5f993d8e269f8b36d9179f06/laatste-coronamaatregelen

Samen komen we er echt uit! Zorg voor jezelf en daardoor ook voor de andere. 

Datum van het bericht: vrijdag 07 mei 2021
Nieuwsoverzicht