Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Inleefweek tegen armoede

dinsdag 12 september 2017
inleefweek
Van 16 tot 20 oktober vindt er in Borsbeek een 'week tegen armoede' plaats. We vestigen de aandacht die week op de armoedeproblematiek. Voorafgaande aan deze week kan je tussen 2 en 8 oktober deelnemen aan de 'Inleefweek tegen armoede'.

 

Tussen 2 en 8 oktober vindt de inleefweek tegen armoede plaats. Tijdens deze week engageren deelnemers zich om één week te leven met een beperkt budget.

 

 

  

Aan deelnemers vragen we zoveel mogelijk rekening te houden met onderstaande spelregels:

 • Afhankelijk van je gezinssituatie gebruik je een budget van 60 euro per volwassene en 20 euro per kind. Deze som komt ongeveer overeen met een persoon die onder schuldbemiddeling leeft. Met dit budget betaal je voeding, ontspanning, brandstof, en alle (onverwachte) kosten die je tijdens de week zal tegenkomen. Op deze manier dompel je jezelf onder in de leefwereld van een persoon die in kansarmoede leeft.  
 • Je doet jouw best om een week met het opgelegde budget toe te komen. Indien je over je budget gaat noteer je bij budget hoeveel je in min staat. Probeer stil te staan bij de zaken waarop je had kunnen besparen.
 • Je houdt dit dagboek bij waarin je dag per dag je uitgaven noteert en de gevoelens die er bij je spelen.
 • Sta voor je de week start even stil bij de extra kosten die nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit, …) met zich meebrengen. Deze reken je niet mee in je weekbudget.
 • Voorraadkasten en diepvriezer gaan een week op slot! Je eet en drinkt enkel voeding aangekocht met het weekbudget (behalve olie, peper, zout, koffie en thee). Naast voeding wordt er verwacht dat je één product voor persoonlijke hygiëne (tandpasta, zeep…) en één onderhoudsproduct ((afwas)middel…) aankoopt binnen het budget. Probeer het gebruik van deze producten te beperken tot een minimum.
 • Als je de enige deelnemer bent in jouw gezin, dan heb je voor jouw voeding van deze week twee opties:
  • Je zorgt zelf voor je eten en eet niet samen met de rest van jouw gezin/familie. Je eet en drinkt enkel voeding aangekocht met het weekbudget (behalve olie, peper, zout, koffie en thee).
  • Je eet gewoon samen met jouw gezin/familie. Voor het ontbijt trek je 2 euro af per dag, voor een broodmaaltijd 2 euro en voor warm eten, 3 euro. Je bent niet verplicht drie maal per dag te eten.
 • Een wagen ter beschikking hebben, is geen evidentie. Je verplaatst je zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Wanneer je toch een auto nodig hebt, moet je de brandstof van die week ook betalen met jouw budget.
 • Om je persoonlijke E-mails te controleren en om jouw ervaringen te delen op facebook, mag je enkel gebruik maken van gratis Wifi-verbinding. Gebruik je mobiele data, dan beperk je dit gebruik tot een uurtje per dag.
 • Tijdens de inleefweek mag je per persoon maximum 30 minuten bellen en 20 sms’jes versturen. Wil je je gsm onbeperkt gebruiken, dan trek je 10 euro af van je budget.
 • Cultuur is een basisrecht. Je doet daarom mee aan één activiteit naar keuze. Bijvoorbeeld een cafébezoek, toneelvoorstelling, cinemabezoek, …
 • Probeer alternatieve oplossingen te zoeken voor een budgettair probleem.

Wil jij zelf deelnemen? Schijf je in via vrijetijdenwelzijn@borsbeek.be en download hier je digitale dagboek. Aan het onthaal van het gemeentehuis of Sociaal Huis kan je je eveneens registreren en ontvang je na registratie een dagboek.

Datum van het bericht: dinsdag 12 september 2017
Nieuwsoverzicht