Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur
2012 © Borsbeek - proclaimer - privacyverklaring

CODE ORANJE: voor droogte

woensdag 25 juli 2018
droogte
De Vlaamse Droogtecommissie voor alle Vlaamse provincie heeft “code oranje” afgekondigd. Als gevolg hiervan worden er ook voor de provincie Antwerpen maatregelen genomen om de verspilling van water tegen te gaan en het waterverbruik te beperken.

Deze maatregelen zijn zowel van toepassing op het waterverbruik door particulieren als op het waterverbruik door openbare besturen. Deze maatregelen kunnen worden teruggevonden in het politiebesluit.

Het is verboden om water (zowel uit het publieke drinkwaternet, als regen- en grondwater, te gebruiken voor:

  • het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers (tenzij in het kader van de normale activiteiten in daartoe gespecialiseerde ondernemingen en in de gevallen waar het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd)
  • het vullen of bijvullen van particuliere zwem- en plonsbaden (> 100 liter) (tenzij dit om technische redenen tijdens de aanleg van het zwembad voor het metselwerk vereist is)
  • het vullen of bijvullen van vijvers en het bevoorraden van fonteinen
  • het reinigen van straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en rioleren 
  • het besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen (tenzij tussen 20 en 8 uur in het kader van de normale activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen)
  • het besproeien van daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen 
  • in de onderneming, voor doeleinden die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten.

Update 13 augustus 2018

De gouverneur heeft een nieuw besluit uitgevaardigd, hierin blijven de voorgaande waterbesparende maatregelen van kracht, maar worden de uren voor het gebruik van regen- en/of grondwater versoepeld. Dit kan nu tussen 18 en 10 uur.

Update 17 augustus 2018

Door de toegenomen beschikbaarheid van regenwater na de regen- en onweersbuien van de afgelopen dagen en door de afname van de weliswaar nog niet volledig aangevulde reserves leidingwatergebruik, bracht de Vlaamse Droogtecommissie eerder vandaag een nieuw advies uit.  Code oranje (alarmfase) voor droogte blijft behouden, maar met opheffing van een aantal maatregelen. Waarnemend gouverneur Bram Abrams volgt dit advies  en heft de eerder ingevoerde waterbesparende maatregelen voor het gebruik van leidingwater, regenwater en grondwater in de provincie Antwerpen op.
 
Het algemeen captatieverbod voor de onbevaarbare waterlopen alsook het captatie- en recreatieverbod omwille van de aanwezigheid van blauwalgen op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal naar Beverlo blijven wel van kracht.

Waarom deze maatregelen?

Het is al maanden zeer droog in grote delen van Vlaanderen. De  peilen en afvoeren van de rivieren en beken zijn hierdoor sterk aan het dalen. Ook de grondwaterpeilen dalen meer dan normaal is voor de tijd van het jaar en de landbouwkundige droogte neemt nog verder toe. Het drinkwaterverbruik is bovengemiddeld hoog. Ook de komende dagen blijft het droog, zonnig en zeer warm.

Dit politiebesluit is met onmiddellijke ingang van kracht, dit tot tegenbericht. Overtredingen worden bestraft.

Meer info:
Site van de Vlaamse Milieumaatschappij
Site van de droogtecommissie 

 

Datum van het bericht: woensdag 25 juli 2018
Nieuwsoverzicht