Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur
2012 © Borsbeek - proclaimer - privacyverklaring

Watercrassula in de Fortloop: mooi maar meedogenloos

maandag 15 juli 2019
bufferbekken
Wat doe je als de grootste blauwe ader in je gemeente ongewild te groen wordt? Die vraag stelde ons bestuur zich samen met de collega’s van de provincie. Want in het provinciale bufferbekken van de Fortloop woekert nu al een aantal jaren watercrassula, een invasieve exoot uit Nieuw-Zeeland.

Wanneer we deze plant ongemoeid laten, zal hij het wateroppervlak doen dichtgroeien. Ook zullen de inheemse plantensoorten verdwijnen. Maar bovenal zal de buffercapaciteit van het gebied verloren gaan.

De provincie is dus genoodzaakt om in te grijpen. Alleen is nog geen enkele methode om de plant uit te roeien afdoend gebleken. Na veel overleg is beslist om over te gaan tot een systeemgerichte aanpak. Eerst en vooral komt er een stroomgeul in het overstromingsgebied. Watercrassula houdt niet van stromend water. Daarnaast wordt de bodem van het overstromingsgebied met de planten en wortels tot 30 cm diep uitgegraven.  Dat plantaardig materiaal voeren we niet af, want een stukje van deze plant  kan onmiddellijk tot nieuwe besmettingen leiden. Dus wordt de grond voor langere tijd binnen fort III gestockeerd en met een donker zeil afgedekt tot de planten afsterven. Nadien kan de grond volgens de geldende wetgeving afgevoerd en eventueel hergebruikt worden. We vervangen de afgegraven zone door andere moerasplanten in de hoop een nieuwe overwoekering van de watercrassula te vermijden.

Aannemer Heyrman – De Roeck start in augustus 2019 met de werken, die enkele weken zullen duren. Er zal beperkte hinder zijn tussen het overstromingsgebied en het fortdomein. We vragen dan ook om voor ieders veiligheid de signalisatieborden m.b.t. doorgang en omleiding te respecteren.

Contactpersoon: Kathleen Huysman, Projectverantwoordelijke provincie Antwerpen, kathleen.huysman@provincieantwerpen.be

Datum van het bericht: maandag 15 juli 2019
Nieuwsoverzicht