Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur
2012 © Borsbeek - proclaimer - privacyverklaring

Praktisch

Milieudienst

de Robianostraat 64
2150 Borsbeek

tel. 03 320 94 02
fax 03 320 94 11
milieu@borsbeek.be

Openingstijden

Maandag 8.45 - 12 uur 17.30 - 20 uur
Dinsdag 8.45 - 12 uur  
Woensdag 8.45 - 12 uur 13.30 - 16 uur
Donderdag 8.45 - 12 uur  
Vrijdag 8.45 - 12 uur  

 

Meer info

Selectief slopen

Ga je bouwen of verbouwen? Is je badkamer toe aan een grondige facelift of kan je eindelijk de tuinstoelen op een perfect aangelegd terras zetten?

Informeer je dan goed over waar je terecht kan met al je bouwafval en sorteer de bouwafvalfracties. Zo spaar je een flinke cent uit. Een container zuiver steenpuin bijvoorbeeld, is immers eenvoudiger te verwerken en kost een stuk minder dan het verwerken van een container gemengd bouwafval.

In Vlaanderen komt jaarlijks ongeveer 10 miljoen ton bouw- en sloopafval vrij. Dat is 3 keer meer dan al onze huishoudelijke afvalstoffen samen. Reden te meer om je bouw- en sloopafval goed te sorteren.

Sorteren aan de bron

Selectief slopen betekent dat je bij bouw- of verbouwingswerken de verschillende afvalstromen die vrijkomen apart sorteert en afvoert. Iedereen mag een gebouw slopen op voorwaarde dat hij/zij het gevaarlijk afval gescheiden houdt en voldoet aan alle wettelijke voorwaarden.

Hoe ga je te werk?

Het voorzien van een container voor elke afvalstof is praktisch niet haalbaar. Je verwijdert dus best eerst de gevaarlijke afvalstoffen, zoals asbesthoudende materialen. Hiervoor doe je bij voorkeur een beroep op professionele hulp. Vervolgens sorteer je de niet-gevaarlijke afvalstoffen, zoals glas, hout, kunststoffen, enz. Eens om de zoveel tijd kan je het gescheiden afval naar het containerpark of een gespecialiseerde firma brengen. Vaak heb je dan alleen nog voor de grote hoeveelheden zuiver steenpuin een container nodig.

Indien je werken laat uitvoeren door een aannemer maak je best ook goede afspraken met je aannemer (bij voorkeur in een contract) over de verantwoordelijkheid voor de verwijdering van afvalstoffen.

Voordelen

  1. Er ontstaan zuivere afvalstromen die maximaal hergebruikt en gerecycleerd kunnen worden.
  2. De recyclage wordt goedkoper omdat het afval, nadat het bij je werd opgehaald, niet meer moet worden gesorteerd.
  3. Door gevaarlijke afvalstoffen afzonderlijk af te voeren kunnen ze de andere afvalstoffen niet verontreinigen en wordt de milieuverontreiniging beperkt.
  4. Selectief slopen is goed voor je portemonnee! Voor kleine hoeveelheden is het containerpark meestal de goedkoopste oplossing. Voor grotere hoeveelheden kan je best een container huren of een bouwafvalzak kopen in de doe-het-zelf zaak.
  5. Je maakt het jezelf gemakkelijker. Op het containerpark wordt het afval immers alleen aanvaard indien het gesorteerd wordt aangeboden.
  6.  Selectief slopen maakt dat je bewuster omgaat met je eigen afval. Vaak blijkt er zelfs nog materiaal tussen te zitten wat tijdens de rest van de verbouwing nog gebruik kan worden.