Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Meer info

Containerpark

Op het containerpark kan je terecht met huishoudelijk afval dat niet aan huis wordt opgehaald. Afval dat een speciale behandeling vereist, zoals industrieel afval en dierlijk slachtafval, wordt niet aanvaard op het recyclagepark.

Waar?

Inwoners van Borsbeek kunnen terecht in het containerpark aan de Gulkenrodestraat 9 in Wommelgem. Klik hier voor een wegbeschrijving.
Je kan ook naar de recyclageparken van Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, Ranst en Rumst.

Openingsuren

maandag gesloten
dinsdag    9 - 12 uur en 13 - 17 uur 
woensdag 13 - 19 uur
donderdag 9 - 12 uur en 13 - 17 uur
vrijdag   13 - 17 uur
zaterdag 9 - 16 uur

Gesloten op maandag, zon- en feestdagen (1 januari, Paasmaandag, O.-H.-Hemelvaart, 1 mei, Pinkstermaandag, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 24 december, 25 december, 26 december en 31 december). Dit zijn de jaarlijkse terugkerende sluitingsdagen. Voor de extra brug- en sluitingsdagen kan je best de jaarlijkse ophaalkalender raadplegen.

Voor wie?

Het containerpark in Wommelgem is toegankelijk voor gezinnen uit Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Hove, Kontich, Lint, Rumst en Wommelgem. Bedrijven en zelfstandigen met bedrijfsafval kunnen er niet terecht.
Aan de ingang staat een registratiezuil die je aan de hand van je identiteitskaart toegang tot het recyclagepark verleent. Vergeet dus zeker je identiteitskaart niet.

Wat?

Je kan op het containerpark terecht met grofvuil, gemengd bouw- en sloopafval, zuiver steenpuin, beton, cellenbeton en kalkplaten, grond, metalen, papier en karton, hout, PMD, glazen flessen en bokalen, vlak glas, groenafval, boomstronken, asbesthoudend afval (cementgebonden), afgedankte elektrische en elektronische toestellen, herbruikbare goederen, klein gevaarlijk afval, piepschuim, harde kunststoffen, zuivere plastic folie, plastic bloempotjes en plantentrays, textiel, autobanden, kaarsresten en kurken stoppen.

Diftar-systeem

Sinds het najaar van 2008 wordt op het containerpark het diftar-systeem gebruikt. Diftar is de afkorting van gedifferentieerd tarief. Met het diftar-systeem betaalt iedereen in functie van het soort en de hoeveelheid afval. Het doel van het systeem is het afval te beperken en de kosten voor de verwijdering ervan eerlijk te verdelen. Wie minder afval produceert, moet dus minder betalen. 
Aan de ingang van het containerpark staat een zuil met een kaartlezer, waar je jouw identiteitskaart moet insteken. Als je een inwoner bent van Borsbeek zal er na het inlezen van je identiteitskaart een slagboom openen en kan je het containerpark binnenrijden.
Zodra je binnen bent, controleert een containerparkwachter het afval dat je wil afleveren. Bezoekers die enkel niet-betalende afvalstoffen bij zich hebben, kunnen rechtstreeks naar het niet-betalende gedeelte van het containerpark gaan.
Als er bij het afval dat je komt aanbieden ook betalende fracties (zie tarieven) zijn, wordt je gevraagd om eerst naar het betalende gedeelte te rijden. Daar worden de betalende afvalstoffen met behulp van een weegbrug gewogen (één weging voor het lossen en één weging erna). Wanneer al het betalende afval is afgeladen, kan je naar het niet-betalende gedeelte van het containerpark of naar de uitgang rijden.

Tarieven (betalende fracties)

Grofvuil

0,25 euro/kg

Gemengd bouw- en sloopafval

0,25 euro/kg

Grond

0,04 euro/kg

Cellenbeton en gipsafval (Ytong en Gyproc)

0,04 euro/kg

Zuiver steenpuin

0,04 euro/kg

Elk gezin (tot 3 personen) krijgt een vrijstelling van 50 kg per jaar voor de betalende fracties en 10 kg extra per bijkomend gezinslid per jaar. De vrijstelling geldt niet voor grofvuil. Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd worden. Dit betekent dat de vrijstelling die op het einde van het jaar niet opgebruikt is, vervalt.

Vragen?

Meer informatie vind je op de website van IGEAN, www.igean.be/recyclageparken.

Voor vragen, suggesties of klachten in verband met het containerpark kan je terecht bij de milieulijn van IGEAN milieu & veiligheid, 03 350 08 14 of via milieu@igean.be.