Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Bijenhotel

Bijenhotel

Eind 2014 werd er een bijenhotel gebouwd in het gemeentepark.  De houten constructie van dit hotel is door een schrijnwerker gemaakt en de invulling werd gedaan in samenwerking met de leerlingen van onze gemeentelijke basisschool de Klinker. Het gras in deze zone zal nog slechts tweemaal per jaar op hoogte gemaaid worden, hierdoor hebben wilde bijen steeds voldoende nectar in de buurt om te kunnen nestelen en te overleven.

Waarom een bijenhotel?

We kennen allemaal de bekende honingbij. Maar er leven in België nog zo'n 300 andere soorten die niet in groep leven, dit zijn wilde bijen. Deze wilde bijen hebben het steeds moeilijker want ze vinden te weinig eten en er zijn te weinig plekjes om in te wonen of eitjes te leggen. Nochtans zijn deze bijen cruciaal voor het leven op onze planeet, ze helpen namelijk mee aan de bestuiving van planten en bomen en zo aan een beter leef- en woonklimaat.

Wilde bijen steken niet?

Wilde bijen steken niet omdat ze geen groot nest te verdedigen hebben zoals bij de honingbij of de wesp. De vrouwtjes hebben wel een kleine angel maar als ze steekt voel je dit niet. Er is dus geen enkele reden om niet naar dit bijenhotel uit te kijken.

Zelf een bijenhuis of -hotel bouwen?

Ook jij kan je steentje bijdragen om de achteruitgang van de wilde bij te stoppen want ieder(e) tuin, terras of balkon is een potentieel bijenreservaat. Enkele kleine maatregelen kunnen al gauw tientallen soorten opleveren. Meer info kan je terugvinden op volgende website.