Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Praktisch

Armoede

Week van verzet tegen armoede

Met de ‘Week van Verzet tegen Armoede’ engageren we ons als lokaal bestuur, samen met enkele partners om armoede in onze gemeente aan te pakken. Tussen 16 en 20 oktober organiseren we verschillende activiteiten om kansarmoede bespreekbaar te maken. We willen de aandacht vestigen op de armoedesituatie in Borsbeek en op de rol die het lokaal bestuur, het Borsbeekse middenveld en de inwoners hierin kunnen spelen.

Tijdens een inleefweek, van 2 tot 8 oktober, kan je zelf ervaren wat het is om met een beperkt weekbudget te leven. Je probeert een hele week rond te komen met een bepaald bedrag om zo te ervaren wat het is om in armoede te leven. Zo zal je onder andere keuzes moeten maken tussen het aankopen van bepaalde zaken, sociaal contact en vrijetijdsbesteding. Iedere deelnemer noteert zijn persoonlijke ervaring in een dagboek. Deze getuigenissen zullen de basis vormen voor een boeiend gesprek over armoedebestrijding in Borsbeek. Deelnemers gaan een intense week tegemoet, boordevol ervaringen, indrukken en zelfreflectie. Zelf ervaren is immers het beste middel om iets te kunnen begrijpen.

Samen met Academia zullen ervaringsdeskundigen kunst maken rond het thema: ‘de binnenkant van armoede’. Deze kunstwerken zullen samen met de dagboeken van de inleefweek en ander bewustmakingsmateriaal tentoongesteld worden in het gemeentehuis.

Op donderdag 19 oktober vindt er om 19 uur in de polyvalente zaal van GC De Archipel een slotmoment plaats. Samen met het Netwerk tegen Armoede blikken we terug op de afgelopen acties. Er is een panelgesprek tussen deelnemers van de inleefweek en ervaringsdeskundigen. We sluiten af met een aantal beleidsaanbevelingen en een budgetreceptie. Inschrijven kan via welzijn@borsbeek.be  

Wil jij ook mee de strijd aangaan? Organiseer zelf, met je buren of met je vereniging een actie tegen armoede en schenk eventuele opbrengsten aan een werking voor armoedebestrijding. Registreer je actie hieronder via het E-loket.