Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Praktisch

Mondiale Raad

Burgerzaken

de Robianostraat 64
2150 Borsbeek

tel. 03 320 94 00
fax 03 320 94 11
burgerzaken@borsbeek.be

Openingstijden

Maandag 8.45 - 12 uur 17.30 - 20 uur
Dinsdag 8.45 - 12 uur  
Woensdag 8.45 - 12 uur 13.30 - 16 uur
Donderdag 8.45 - 12 uur  
Vrijdag 8.45 - 12 uur  

Wij werken op afspraak!

Uittreksel strafregister (goed gedrag en zeden)

Uittreksel centraal strafregister

Dit afschrift geeft een opsomming van jouw eventuele strafrechtelijke veroordelingen. Je kan het nodig hebben bij een sollicitatie of om een bepaalde job uit te oefenen. Vroeger noemde dit het ‘getuigschrift van goed gedrag en zeden’.  Vanaf 1 januari 2018 kunnen ook minderjarigen (-16) een uittreksel krijgen, dit vervangt het vroegere ‘getuigschrift van achtbaarheid’.

Er bestaan 3 soorten van uittreksels:

  • Model 595:  standaard getuigschrift voor activiteiten zonder specifieke voorwaarden (oftewel het oude 'model 1').
  • Model 596.2: voor activiteiten met kinderen en jongeren: psycho-medisch-sociale begeleiding, kinderbescherming, hulpverlening, animatie of begeleiding van minderjarigen (oftewel het oude 'model 2').
  • Model 596.1: voor specifieke beroepen: veiligheidsberoepen, vervoer van personen of goederen, fiscale beroepen (oftewel het oude 'model 3'). 

Wie kan het aanvragen?

- Elke persoon die;

  • in België zijn wettelijke verblijfplaats/hoofdverblijfplaats heeft in de gemeente Borsbeek
  • beschikt over een rijksregisternummer

ongeacht of het uittreksel bestemd is voor gebruik in België of het buitenland.

Hoe aanvragen?

 Je vraagt het uittreksel aan via het e-loket formulier uittreksel strafregister.  In het e-loket duid je aan of je het uittreksel wens te ontvangen in jouw e-box of wenst te ontvangen per post.

Indien je voor e-box kiest, zal je het uittreksel binnen de 2 werkdagen ontvangen in jouw e-box en is het kosteloos. Let op, jouw e-box dient eerst geactiveerd te worden!  E-Box is een beveiligde elektronische brievenbus of een verzamelpunt waarin je al jouw overheidsdocumenten veilig digitaal kan ontvangen, bewaren en beheren. Je kan jouw persoonlijke e-Box activeren via het portaal www.mye-box.be.  Telkens een nieuw document voor jouw beschikbaar is, krijg je vanaf dan een melding op het door jouw opgegeven e-mailadres. Ook via "Mijn burgerprofiel" kan je aan jouw e-box.

Indien je voor aflevering per post kiest, zal je per mail een uitnodiging tot betaling krijgen van 5 eur. Nadat de betaling werd ontvangen, wordt het uittreksel verstuurd per post naar het voor jou gekende adres in het Rijksregister. Hou rekening met een aflevertijd van maximum +/- 2 weken indien je meteen tot betaling overgaat.

Indien je dringend een uittreksel nodig hebt, kies dan voor de aflevering via jouw e-box.

Heb je geen computer ter beschikking? Dan kan je in de bibliotheek terecht voor de aanvraag het e-loket formulier uittreksel strafregister.

Let op, uittreksels strafregister kunnen niet langer worden opgehaald aan het onthaal.

Wens je het uittreksel te gebruiken in het buitenland?

Dan kan je een UE blanco formulier opvragen. Dit document stelt dat je in blanco strafblad hebt (indien van toepassing) en kan je in alle Europese landen gebruiken zonder dat het vertaald of gelegaliseerd dient te worden.

Vragen over de inhoud van jouw uittreksel?

Het lokaal bestuur levert je een uittreksel af uit het Centraal Strafregister. Het Centraal Strafregister stelt het uittreksel op en is verantwoordelijk voor de inhoud van het uittreksel.

Heb je vragen over de inhoud van jouw uittreksel? Dan kan je het Centraal Strafregister contacteren via mail (strafregister@just.fgov.be) of telefonisch (02 552 27 48).

Prijs

Een uittreksel uit het strafregister is gratis indien je voor aflevering in jouw e-box kiest. Indien je voor aflevering per post kiest, ontvang je een uitnodiging tot betaling van 5 euro. Nadat de betaling werd ontvangen, wordt het uittreksel per post verstuurd naar het voor jou gekende adres in het Rijksregister.

E-loket