Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Coderdojo

CoderDojo ?organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren?een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.

Dojo's worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door vrijwilligers. CoderDojo Borsbeek werd opgericht door Helke Baeyens (Helke_Baeyens@hotmail.com, die de praktische organisatie van de Dojo’s op zich neemt. De andere vrijwilligers zijn coaches met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen.  CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.? CoderDojo wilt aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel:?"Above all: be cool!".

Praktische informatie

Je kan deelnemen tussen 7 en 18 jaar. Ben je ?jonger dan 12 jaar dan word je het best begeleid door (een van) je ouders. Je ouders hoeven niet de hele tijd aanwezig te zijn, maar moeten wel in de buurt blijven zodat we?hen kunnen contacteren. We appreciëren het als ouders een halfuur voor het einde van de Dojo terugkeren om het toonmoment mee te maken en de vrijwilligers achteraf wat te helpen bij het opruimen.

Je dient in principe te beschikken over een laptop. CoderDojo Borsbeek beschikt echter over 11 laptops die uitgeleend kunnen worden tijdens de Dojo. Wil je een laptop van CoderDojo gebruiken, geef gerust een seintje op borsbeek@coderdojobelgium.be. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd zal worden of zullen je vooraf laten weten als je iets specifieks nodig hebt.

Registreren & annuleren

Het inschrijvingsformulier zal voornamelijk persoonlijke gegevens verzamelen over de deelnemer. In enkele gevallen zal ook bijkomende informatie over de ouder/voogd worden gevraagd, en dat zal dan ook expliciet vermeld worden. We vragen bij de inschrijving aan alle deelnemers om een e-mailadres en telefoonnummer van de ouders of voogd op te geven. Indien nodig ?zal CoderDojo ?rechtstreeks contact opnemen met de ouders of voogd.

We waarderen het dat deelnemers de tijd nemen om hun bestelling actueel te houden, en als je niet aanwezig kan zijn, is het gemakkelijk om jouw inschrijving te annuleren vanuit jouw Eventbrite account. Meld je aan bij Eventbrite.com, ga naar de pagina tickets, en zoek je bestelling. Klik op jouw bestelling om gedetailleerde informatie te bekijken, en selecteer vervolgens "Order annuleren" om je inschrijving te annuleren. Je zal een e-mail ontvangen om de annulering te bevestigen. Blijkt dat niet meteen te lukken, dan kan je ons altijd contacteren via borsbeek@coderdojobelgium.be.

Trajecten

Er zijn verschillende trajecten waaraan je kan deelnemen. Als je nog helemaal geen ervaring hebt, start je best met Scratch. Bij CoderDojo Borsbeek helpen we jou om een online account te openen, zodat je ook thuis verder kan werken aan je projectjes. Elk kind leert programmeren met scratch op eigen tempo en wordt individueel begeleid. Creatieve kinderen mogen een persoonlijk projectje uitwerken, minder creatieve kinderen worden ideetjes aangereikt. We werken aan het logisch denken en het probleemoplossend vermogen van onze scratchers, in een niet-competitieve omgeving.

Voor de kinderen en jongeren die al goed met scratch kunnen werken en die zin hebben om een stapje verder te gaan, bieden we Python aan. Hiervoor zal een editor voor het schrijven van Python-code op je computer geïnstalleerd worden. In het begin zal de basissyntax aangeleerd worden en zullen er oefeningen aangeboden worden.

Voor de jongeren die de basissytax van Python en het werken met Python libraries onder de knie hebben, zal een samenwerkingsproject rond data mining (van het internet, uit de literatuur, ...) opgezet worden. Omdat deze data linguïstisch geïnterpreteerd zullen worden, is het op dit punt ook noodzakelijk om grammaticaal over een taal te kunnen nadenken. Hier zal de basis gelegd worden van de Artificiële Intelligentie.

We streven er bij CoderDojo Borsbeek naar om alle kinderen en jongeren een fijne tijd te bezorgen. We laten niemand achter en helpen iedereen vooruit. Niet enkel de wiskundetalentjes en de programmeerbollebozen zijn bij ons welkom, maar zeker ook de creatievelingen die in scratch prachtige filmpjes kunnen regisseren of de talenknobbels die ons helpen om over taal na te denken!

CoderDojo Borsbeek wordt in schooljaar 2020-2021 georganiseerd op:  

 Op deze data (zaterdagen) ben je tussen 10u00 en 13u00 welkom in De Pastorie, Jozef Reusenslei 11, 2150 Borsbeek.

 Heb je nog vragen of wil je meer informatie?

Contacteer ons via? borsbeek@coderdojobelgium.be!