Openingsuren gemeentehuis
ma. | 8.45 tot 12 uur |
17.30 tot 20 uur | |
di. | 8.45 tot 12 uur |
wo. | 8.45 tot 12 uur |
13.30 tot 16 uur | |
do. | 8.45 tot 12 uur |
vr. | 8.45 tot 12 uur |
Praktisch
Mondiale RaadBurgerzaken
de Robianostraat 64
2150 Borsbeek
fax 03 320 94 11
burgerzaken@borsbeek.be
Oekraïne: Toegekomen in Borsbeek. Wat nu?

Oekraïne: Toegekomen in Borsbeek. Wat nu?
Verblijf in Borsbeek
Kom je net van Oekraïne om de oorlog te ontvluchten en zal je in Borsbeek verblijven? Het is dan belangrijk om je allereerst aan te melden in Brussel op de volgende locatie: Registratiecentrum Oekraïne, Paleis 8 op de Heizel te Brussel. Let op, maak hiervoor eerst een afspraak via de volgende website: "Afspraak maken Registratiecentrum te Brussel"
Met het document "Attest tijdelijke bescherming" dat je daar ontvangt, kan je vervolgens een afspraak maken in het gemeentehuis van Borsbeek op de website: "Niet-Belg: eerste aanmelding".
!Belangrijk: Neem het "attest tijdelijke bescherming, 4 pasfoto's en identiteitsbewijs en/of paspoort van alle gezinsleden mee. Een medewerker burgerzaken zal je dan verder helpen om jouw verblijfsstatus toe te lichten en te bevestigen.
Het is ook belangrijk dat je in je contacten met de gemeente Borsbeek zorgt dat er een tolk (buurman, vriend,..) mee komt zodat je goed begrijpt wat er gezegd wordt en weet wat je te wachten staat. Wanneer je momenteel nog niemand kent in België die kan tolken, laat ons dit even weten, dan trachten we een tolk te vinden.
CIT-app met info voor vluchtelingen uit Oekraïne
In onze app Crisis Information Translated (CIT) vind je informatie over verblijfsmogelijkheden, onderwijs, werk, welzijn ... voor vluchtelingen uit Oekraïne. Iedereen die over een smartphone of tablet beschikt, kan de app gratis downloaden. Ook voor hulp- en dienstverleners is dit een handig hulpmiddel.
Meertalige welkombrochures
Hier kan je brochures in verschillende talen (waaronder Oekraïens) terugvinden die je op weg helpen met jouw verblijf in België.
Meertalige digitale infosessies
Hier vind je meer informatie over en kan je je inschrijven voor de digitale infosessies die georganiseerd worden door het Agentschap Integratie en inburgering. Tijdens de sessies
krijgen Oekraïners in hun eigen taal informatie over de meest dringende vragen
die ze hebben over hun verblijf in Vlaanderen.
Hulp bij communiceren via pictogrammen
Mogelijk kunnen deze pictogrammen jou op weg helpen om te communiceren met jouw opvanggezin, vrijwilligers of andere personen: Pictogrammenlijst
Medische hulp
In het volgende zorgpunt kunnen de Oekraïense vluchtelingen terecht voor zorg op maat bij een verpleegkundige of een arts.
Zorgpunt IJsfabriek
Lange Leemstraat 372
2018 Antwerpen
Openingsuren:
Van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 12 uur
De taken van een zorgpunt bestaan onder andere uit:
- Opstellen van een basis medisch dossier.
- In kaart brengen van ontbrekende preventieve akten en screeningsonderzoeken.
- Op punt stellen van de medicatieschemas en het voorzien van de voorschriften, en indien mogelijk medicatie.
- Opstellen van een plan van aanpak voor het opvolgen van chronische ziekten.
- Behandelen van minder dringende kwalen.
- Connectie leggen met de tweede lijn waar nodig.
- Opstarten van zwangerschapsopvolging.
- Opstarten van inhaalvaccinaties.
- Faciliteren van een transfer naar het regulier zorgsysteem, eens de medische oppuntstelling gebeurde, in overleg met de huisartsen in de buurt van de opvangplaats.
In een zorgpunt:
- is een Oekraïense tolk aanwezig. En kan beroep gedaan worden op de intercultureel bemiddelaars van de federale overheid indien nodig.
- kan men terecht zonder afspraak tijdens de openingsuren.
- hoeft men niet te betalen voor de consultatie.