Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Asbest inzameling

asbest

Asbest is een materiaal dat men vroeger veel in de woningbouw gebruikte, tot het in 2001 in België helemaal werd verboden. Het is opgebouwd uit kleine vezels die u met het blote oog niet kunt zien. Asbestvezels komen vrij bij verwering (slijtage en afbrokkelen door blootstelling aan verschillende weersomstandigheden) of bij bewerking zoals zagen, slopen, slijpen, snijden, schuren, boren of reinigen onder hoge druk.

Waarom asbest verwijderen?

Asbestvezels zijn gevaarlijk als ze ingeademd worden en kan leiden tot ernstige longaandoeningen. U bent als particulier vandaag niet verplicht om asbesthoudende toepassingen in uw gebouw of woning te verwijderen, tenzij het asbest in slechte staat is of ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen. Toch neemt u asbest in uw gebouw best zo snel mogelijk weg, zeker tijdens renovatiewerken. Dat is alleen maar positief voor de waarde van het gebouw. 

Samen verslaan we het asbestbeest

In samenwerking met uw gemeente en OVAM start IGEAN met de inzameling aan huis van hechtgebonden* asbestmateriaal. U kan dankzij dit initiatief tegen een voordelig tarief het nodige materiaal aankopen of huren, op de werf laten leveren en tot slotte weer laten ophalen.

Praktische informatie

Concreet levert IGEAN plaatzakken, big bags of een container, steeds met 2 sets Persoonlijke BeschermingsMiddelen (PBM’s). U vult deze dan zelf met asbesthoudend materiaal. Nadien komt IGEAN de zakken of container ophalen.

Meer informatie en specifieke voorwaarden vindt u op www.igean.be/asbest of 03 350 08 14

Gebruik dit aanvraagformulier

Lees hier meer over de actie!

* Bij hechtgebonden asbest, soms ook wel vast asbest genoemd, zitten de vezels stevig vast in het dragermateriaal. Enkele typische voorbeelden zijn asbestcementen golfplaten, leien of buizen. Zolang dat asbest in goede staat is en voorzichtig wordt bewerkt, kan dit veilig verwijderd worden door een particulier.