Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Asbestinzameling aan huis

asbest

Asbest is een materiaal dat men vroeger veel in de woningbouw gebruikte, tot het in 2001 in België helemaal werd verboden. Het is opgebouwd uit kleine vezels die u met het blote oog niet kunt zien. Asbestvezels komen vrij bij verwering (slijtage en afbrokkelen door blootstelling aan verschillende weersomstandigheden) of bij bewerking zoals zagen, slopen, slijpen, snijden, schuren, boren of reinigen onder hoge druk.

Waarom asbest verwijderen?

Asbestvezels zijn gevaarlijk als ze ingeademd worden en kunnen leiden tot ernstige longaandoeningen. Je bent als particulier vandaag niet verplicht om asbesthoudende toepassingen in jouw gebouw of woning te verwijderen, tenzij het asbest in slechte staat is of ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen.

Toch neem je asbest in jouw gebouw best zo snel mogelijk weg, zeker tijdens renovatiewerken. Dat is alleen maar positief voor de waarde van het gebouw. 

Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen wil Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig zijn. Daarom wordt in de loop van 2022 een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan bouwjaar 2001.

Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar van een woning of een gebouw ouder dan bouwjaar 2001 over een asbestattest beschikken. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders. 

Waarmee kunnen wij jou bijstaan?

In samenwerking met de gemeente Borsbeek en OVAM start IGEAN met de inzameling aan huis van hechtgebonden* asbestmateriaal. Je kan dankzij dit initiatief tegen een voordelig tarief het nodige materiaal aankopen of huren, op de werf laten leveren en ten slotte weer laten ophalen. Voor kleine hoeveelheden kan je uiteraard nog steeds terecht op het containerpark.

Concreet kan je bij IGEAN de nodige materialen kopen (bijvoorbeeld plaatzakken en big bags) en huren (bijvoorbeeld een container). IGEAN stelt ook steeds gratis 2 sets Persoonlijke BeschermingsMiddelen (PBM’s) en een informatiebrochure ter beschikking. 

Gebruik dit aanvraagformulier of bel 03 350 08 14 om een aanvraag in te dienen. Een medewerker van IGEAN maakt met jou een afspraak en komt langs op de werf om de werken in te schatten en advies te verlenen. 

In overleg met de IGEAN medewerker wordt de juiste hoeveelheid materiaal besteld zodat je met een gerust hart de werken kunt aanvangen.  De nodige materialen worden op de werf geleverd en op een afgesproken datum terug opgehaald.

Concreet kan je een container steeds huren voor 7 kalenderdagen. Let op! Indien de container geplaatst wordt op het openbaar domein dient je een inname openbaar domein aan te vragen bij de gemeente.

Tarieven

Type Afmeting/Volume Kostprijs Maximum aantal per adres
Plaatzak ± 300 x 110 x 35 cm € 30 (1ste)€ 20 (vanaf 2de) 6
Big Bag ± 100 x 100 x 100 cm € 30 (1ste)€ 20 (vanaf 2de) 5
Container 12 m³ € 170 5
Extra PBMset   € 7  

Meer informatie?

Meer informatie, specifieke voorwaarden en concrete filmpjes die je helpen bij het veilig verwijderen van asbest vind je op www.igean.be/asbest.

Lees hier meer over de actie!

* Bij hechtgebonden asbest, soms ook wel vast asbest genoemd, zitten de vezels stevig vast in het dragermateriaal. Enkele typische voorbeelden zijn asbestcementen golfplaten, leien of buizen. Zolang dat asbest in goede staat is en voorzichtig wordt bewerkt, kan dit veilig verwijderd worden door een particulier.