Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Wespen

Verdelgen wespennest

Wespen, soms vervelend maar toch nuttige dieren! Ze eten hinderlijke insecten zoals bladluizen en muggen. Het zijn echte opruimers. In de vrije natuur is het daarom niet nodig om een wespennest te verdelgen. Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig.

Wanneer het wespennest zich te dicht of in huis bevindt en een gevaar vormt, dan is het raadzaam om het nest te laten verwijderen door een deskundige. Blijf vooral uit de buurt van het nest !

Via het e-loketformulier van de Brandweer Zone Rand kan je een wespennest laten verwijderen. Voor deze interventie wordt een bedrag van €45 (inclusief BTW) aangerekend. Dit bedrag is vastgelegd in het retributiereglement van Brandweer Zone Rand.

Wespennest Vlaanderen

Wespennest.Vlaanderen is een platform met als doel de burger, die kampt met een wespennest, tot bij het e-loket van de brandweerzone te brengen. Door het ingeven van de postcode en woonplaats op Wespennest.Vlaanderen kom je makkelijk en onmiddellijk bij de bevoegde zone terecht. Daarnaast kan je kiezen om ook te werken met een professionele verdelger. Deze zijn vaak sneller en goedkoper dan de brandweer.

Het tweede doel van wespennest.Vlaanderen is uiteraard om het aantal onnodige telefoontjes naar de 112 noodcentrales en de brandweerzones drastisch terug te schroeven. Wespenverdelging is geen dringende opdracht voor de brandweer. Het is dan ook meestal niet nodig en tijdrovend om de aanvraag telefonisch door te geven. Zeker het noodnummer 112 moet bereikbaar blijven voor reële noodoproepen. Op deze manier tracht de organisatie de burger te motiveren om zijn aanvraag online (24/7) in te geven.

Als derde doel heeft wespennest.vlaanderen een educatief karakter. Vaak is het niet nodig om een wespennest te verdelgen. We hebben liever geen wespen in de buurt, maar ze zijn immers onze bondgenoot en verdelgen op hun beurt vervelende vliegen en muggen en andere insecten. Maar al te vaak worden bijen met wespen verward. Honingbijen zijn beschermde diertjes en mogen in geen geval vernietigd worden. De brandweer komt in dergelijke gevallen onnodig ter plaatse en moet de burger opnieuw doorverwijzen naar een imker.

Tot slot vatten we ook nog onze digitale kanalen voor u samen:

Algemene website: www.wespennest.vlaanderen

Een imker zoeken: www.imkerzoeken.be

Alles over wespen: www.allesoverwespen.be

Verschil tussen wespen en bijen: www.wespenenbijen.be