Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Meer info

Groepsaankopen Energiek huis

De gemeente Borsbeek organiseert in samenwerking met het EnergieK huis regelmatig groepsaankopen. Hierdoor kan je op een voordelige manier energiebesparende maatregelen uitvoeren aan jouw huis of mee zorgen voor meer groen in jouw tuin en wijk. 

Hieronder vind je een overzicht terug van de huidige groepsaankopen waarop je kan intekenen. Ook op de website van IGEAN vind je meer informatie over elke actie.

1000 bomen

regentonnen

groendaken

1000 bomen

Negen procent van de ruimte in Vlaanderen bestaat uit tuinen. Ze hebben een enorm potentieel in de strijd tegen klimaatverandering en achteruitgang van de biodiversiteit. Jouw tuin, klein of groot, kan een verschil maken voor natuur en klimaat. 

Via de groepsaankoop 1000 bomen, georganiseerd door IGEAN, Regionaal landschap en de gemeente Borsbeek, kan je kwalitatieve inheemse hoogstam solitaire bomen en fruitbomen aankopen aan een goede prijs. 

Wij zorgen voor streekeigen plantgoed van lokale kwekers van de hoogste kwaliteit tegen de beste prijs. Solitaire bomen vragen een grote tuin. Heb je die niet, dan kan je een fruitboom planten. Die vraagt minder plaats. Met hun bloesems in het voorjaar help je solitaire bijen en honingbijen. 

We hebben een aanbod van 5 inheemse solitaire bomen met een prijs tussen 27 en 41 euro per stuk, en 5 fruitbomen aan 33 euro per stuk. De inheemse solitaire bomen zijn dit jaar zomereik, zwarte els, lijsterbes, haagbeuk, zoete kers en okkernoot. Voor de fruitbomen kan je kiezen uit appel, peer, pruim, kers en kriek.

Voor deze prijs krijg je een boom inclusief steunpaal, boomband en handleiding om de boom te planten.

Je kan jouw boom bestellen via www.regionalelandschappen.be/projecten/1000-bomen. Plaats je bestelling en betaling voor 30 september 2022.

De bomen kunnen afgehaald worden op zaterdag 26 november in de door jou gekozen afhaallocatie in Aartselaar, Essen, Putte of Vrieselhof te Oelegem.

De bomen zijn 2.5 tot 3 meter lang dus voorzie een aanhangwagen of grote camionette om de bomen te transporteren.

Meer info vind je op www.igean.be/1000bomen.

Regentonnen

We zien dat waterschaarste in de zomer zich afwisselt met een teveel aan regenwater in de winter. Wateroverlast kan bij hevige regenbuien beperkt worden door afkoppeling van de dak-aflopen en opvang van het regenwater in een regenwaterton.

Met dat regenwater kunnen bovendien enkele drinkwater besparende activiteiten uitgevoerd worden, zoals het wassen van de auto of fiets, het sproeien van de tuin,… Het bruikbare regenwater gaat dan niet verloren in de riolering.

IGEAN biedt vijf verschillende regenwatertonnen aan waarvan de prijs binnen een raamovereenkomst voor 3 jaar is vastgelegd. 

Op het containerpark kan je steeds de twee standaardmodellen van 310 of 510 liter aankopen. Deze hoef je niet vooraf te bestellen. 

Daarnaast zijn er in het assortiment ook drie designermodellen van 1000 liter. Deze regentonnen zijn enkel beschikbaar op bestelling. Neem een kijkje op de website van IGEAN voor meer informatie omtrent de bestelling van de regentonnen.

Hier vind je ook een handleiding en filmpje terug over hoe je jouw nieuwe regenton kan installeren. 

Groendaken

Wil je een origineel streepje groen aan je huis toevoegen? Leg dan een groendak aan. Zo’n dak vol planten geeft je direct een groen gevoel! Bovendien heeft elk groendak een positieve impact op de biodiversiteit. Daarnaast dragen groendaken ook bij aan het ecologisch waterbeheer en helpt het de zomerse hitte te reduceren.

Dankzij de groepsaankoop groendaken, georganiseerd door jouw gemeente en het EnergieK huis, kan je nu voordelig een groendak laten plaatsen met verschillende soorten vetplanten.

Het Energiek Huis deed reeds al het voorbereidende werk voor jou en ging op zoek naar betrouwbare lokale partners. Het enige wat je nog moet doen is je vrijblijvend inschrijven via het webformulier.

Na jouw inschrijving komt een vakman je dak inspecteren. Enkel wanneer er duidelijkheid is over de geschiktheid van je dak maakt de vakman een offerte op. Op basis van deze prijsopgave beslis jij om de werken te laten uitvoeren.