Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Elektrische laadpalen

Vraag een publieke laadpalen op het openbaar domein aan

De uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbare domein zal de komende jaren door de Vlaamse overheid georganiseerd worden. De Vlaamse Regering duidde laadpaaloperatoren aan die de komende twee jaar (vanaf 1 september 2022) deze uitrol zullen verzorgen in de deelnemende Vlaamse steden en gemeenten.

Voor de Vervoerregio Antwerpen is de geselecteerde laadpaaloperator Engie, de laadprijs bedraagt bij de start van de concessie € 0,46/ kWh incl. BTW. Voorlopig gaat het enkel om 'normale' laadpunten, voor de snelle laadpunten is de Vlaamse Overheid nog bezig met de organisatie van de plaatsingsprocedure.

Met de strategie van 'Paal volgt Wagen' kunnen burgers, ondernemingen en organisaties een publieke laadpaal aanvragen. Hebt u een volledig elektrische wagen (personenwagen of lichte vracht), geen laadmogelijkheid op eigen terrein en ligt de dichtstbijzijnde publieke laadpaal op een wandelafstand van meer dan 250 m? Dan kan u een laadpaal aanvragen via het e-loket. Alle voorwaarden zijn te vinden op vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen. Het grootste aantal publieke laadpalen zal via deze weg worden geplaatst. Daarnaast zullen er automatisch publieke laadpunten worden bijgeplaatst wanneer bestaande laadpalen zeer frequent worden gebruikt ('Paal volgt Paal').

Voor meer informatie contacteer de dienst mobiliteit via mobiliteit@borsbeek.be.

Groepsaankoop private thuislaadstations

Heb je voldoende ruimte bij je thuis? Dan kan je een thuislaadstation installeren. Dit is veiliger er sneller dan laden via een stopcontact, omdat laadpunten zodanig ontworpen zijn dat ze voldoen aan specifieke veiligheidsvoorschriften om bijvoorbeeld kortsluiting en oververhitting tegen te gaan. 

De gemeente Borsbeek tekende in op de groepsaankoop voor particuliere thuislaadstations georganiseerd door IGEAN. Deze groepsaankoop loopt tot 31 december 2024.

Binnen deze groepsaankoop kan je kiezen uit drie modellen: de Charge Lite van Easee en de Copper SB en Pulsar Max van Wallbox.

  • Alle drie hebben ze als voordeel dat ze uitgerust zijn met een load balancing systeem. Dat systeem zorgt ervoor dat je laadpaal 'meedenkt' met je energieverbruik. Op momenten dat je veel stroom verbruikt, wordt je beschikbare stroom zo optimaal mogelijk verdeeld over alle stroomverbruikers in je woning en zal je wagen trager laden. Zo vermijd je overbelasting van je net en bijgevolg zal je capaciteitstarief lager liggen dan zonder deze functie.
  • Bovendien laten de drie modellen toe dat je je elektrische wagen volledig op groene stroom kan laden, indien je over zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen beschikt.
  • Wil je je laadpunt aan een bestaande muur laten bevestigen? Of laat je liever een losse laadpaal installeren? De drie modellen laten beide keuzes toe.

Voordelen

  • Je geniet van 10 tot 15% korting bij de aankoop van je laadpunt
  • Je koopt je laadpunt aan bij een leverancier uit je regio
  • Je leverancier is dan ook op de hoogte van de lokale regelgeving in je gemeente
  • De drie modellen waaruit je kan kiezen werden vooraf gescreend op toekomstgerichtheid
  • Als je voor 31 augustus 2024 een thuislaadstation installeert, kan je onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering ontvangen voor de uitgaven die je daarvoor Klik hier voor meer informatie.

Infosessie groepsaankoop

Voor wie zich vooraf goed wil laten informeren over de groepsaankoop en de drie types laadsystemen die je kan verkrijgen, organiseerde IGEAN een infosessie. Je kan deze infosessie herbekijken via de website van IGEAN.

Vraag vandaag nog je offerte aan!