Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Meer info

Energie- en Klimaatactieplan

LokaalEnergie&KlimaatPact

In 2020 ondertekende Borsbeek het Burgemeestersconvenant 2030. Hiermee engageerden we ons om een actieve rol op te nemen in de uitdagingen die de klimaatverandering ons stelt.

Deze formele verbintenis leidde tot de opmaak van een lokaal energie- en klimaatactieplan, waarin concrete acties zijn opgenomen om onze burgers een betere toekomst te garanderen op het gebied van klimaat en energie. Dit plan werd op 19 september goedgekeurd door de gemeenteraad.

Je kan het Energie- en klimaatactieplan van Borsbeek hier downloaden.

Onder welke concrete acties zet de gemeente Borsbeek haar schouders?

Alle acties vind je terug op onze gemeentelijke website maar wij sommen ze graag nog even voor jou op:

  • Vergroeningsreglement
  • Premies voor adaptieve klimaatmaatregelen
  • Diverse groepsaankopen via IGEAN
  • Uitbreiding van het Energiek Loket
  • Eengemaakte online loket Mijn Verbouwpremie
  • De komst van elektrische deelfietsen en elektrische laadpunten voor auto’s

De gemeente Borsbeek heeft een vergroeningsreglement waarbij we de bewoners de kans geven om zelf extra en gevarieerd groen in hun straat te voorzien. Dit kan door de aanleg van een geveltuin of het plaatsen van een plantenbak. Tevens kan je ook een boomvak adopteren in je wijk.

Voor de aanleg van een geveltuin kan je tevens via het gemeentelijk premiereglement voor adaptieve klimaatmaatregelen een premie bekomen. Naast geveltuinen kunnen er ook voor regentonnen, hoogstambomen en groendaken premies worden aangevraagd bij de gemeente.

Het Energiek Huis van IGEAN organiseert regelmatig groepsaankopen. Hierdoor kan je op een voordelige manier mee zorgen voor meer groen in jouw tuin en wijk of energiebesparende maatregelen uitvoeren aan jouw huis.

Voor advies omtrent energiebesparende maatregelen staat het EnergieK Loket van IGEAN voor jou klaar. Vanaf 2023 hebben zij een tweewekelijkse zitdag in onze gemeente op woensdagvoormiddag. Past deze dag niet? Maak dan gerust een afspraak in één van onze buurgemeenten.

Heb je geen idee op welke premies je allemaal recht hebt bij de verbouwing van je woning? Neem dan eens een kijkje op premiezoeker.

De Mijn VerbouwPremie vervangt vanaf 1 oktober 2022 de meeste renovatiepremies van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius. Hierdoor ontstaat er één online loket voor de aanvraag van al jouw premies omtrent verbouwen, renoveren en energiebesparende investeringen.

In 2022 verwelkomde Borsbeek elektrische deelfietsen. In totaal worden er in 32 gemeenten van de Antwerpse vervoersregio deelfietsen geplaatst. Hierdoor verplaats je je snel tussen de verschillende gemeenten en belangrijke mobiliteitsknooppunten zoals stations en park-and- rides.

De uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbare domein zal de komende jaren door de Vlaamse overheid georganiseerd worden. Met de strategie van 'Paal volgt Wagen' kunnen burgers, ondernemingen en organisaties een publieke laadpaal aanvragen. U kan een laadpaal aanvragen via het e-loket.

Nog tot en met 31 december 2024 kan je als inwoner van Borsbeek intekenen op de groepsaankoop voor private thuislaadsystemen van IGEAN. Je geniet hierbij van 10 tot 15% korting bij de aankoop van je thuis oplaadpunt.

Meer info?

Heb je verder vragen omtrent één van bovenstaande actie neem dan zeker contact op met de dienst omgeving via 03 320 94 00 of omgeving@borsbeek.be .