Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Praktisch

Mondiale Raad

Burgerzaken

de Robianostraat 64
2150 Borsbeek

tel. 03 320 94 00
fax 03 320 94 11
burgerzaken@borsbeek.be

Openingstijden

Maandag 8.45 - 12 uur 17.30 - 20 uur
Dinsdag 8.45 - 12 uur  
Woensdag 8.45 - 12 uur 13.30 - 16 uur
Donderdag 8.45 - 12 uur  
Vrijdag 8.45 - 12 uur  

Wij werken op afspraak!

Identiteitskaart Belg (e-ID)

e-ID

!Nieuw: Je kan foto's voor jouw identiteitsdocumenten ter plaatse nemen in het gemeentehuis. Kom wat vroeger voor jouw afspraak indien je pasfoto's wenst.

De e-ID is de elektronische identiteitskaart van de Belgen en vormt het bewijs dat je ingeschreven bent in het Rijksregister van natuurlijke personen. Vanaf 12 jaar ben je verplicht een identiteitskaart (e-ID) op zak te hebben.

 Met de e-ID kan je:

  • zich identificeren om je identiteit, nationaliteit, leeftijd… te bewijzen
  • zich authenticeren om je identiteit, nationaliteit, leeftijd… op elektronische wijze te bewijzen
  • als meerderjarig persoon elektronisch tekenen. Een elektronische handtekening heeft dezelfde juridische waarde als een handgeschreven handtekening
  • jezelf toegang verschaffen tot allerlei websites van de overheid (Mijn dossier, My Pension, TaxonWeb, Kind en gezin,  MyHealth,...)

Alle informatie over de eID vindt je op: eid.belgium.be

Hoe aanvragen?

Voor je 12de verjaardag of voor de vervaldatum van je huidige E-id of Kids-ID ontvang je van ons een oproepingsbrief.

Je maakt een afspraak met de dienst burgerzaken.  Dit kan via onze afspraakmodule, klik hier. Vraag je e-ID tijdig aan! De leveringstermijn bedraagt 3 weken maar je dient ook rekening te houden met de mogelijke wachttijd om een afspraak in te boeken. Consulteer hier wanneer je een afspraak kan maken.

Je hebt de brief, de erop vermelde stukken en een nieuwe pasfoto met witte achtergrond bij op je afspraak. !Nieuw: Je kan foto's voor jouw identiteitsdocumenten ter plaatse nemen in het gemeentehuis. Kom wat vroeger voor jouw afspraak indien je pasfoto's wenst.

Opletten: je nieuwe recente pasfoto mag niet dezelfde zijn als op je huidige identiteitskaart (E-id).   De pasfoto moet 35 x45 mm zijn en je mag niet glimlachen op de foto. De hoogte van het hoofd moet minimum 31 mm en maximum 36 mm zijn.  De gemeente kan niet- conforme pasfoto's niet aannemen voor verdere verwerking. Voor meer informatie betreffende de strenge fotovoorschriften: www.fotopaspoort.be 

Na de aanvraag ontvang je ongeveer 3 weken later een kaartje met je puk- en pincode op.  Dit breng je mee naar het gemeentehuis wanneer je je nieuwe identiteitskaart komt afhalen (= e-ID activatie).

Prijs

e-ID standaard procedure: 22,10 EUR
Spoedaanvraag 1 dag, op te halen in de gemeente: 136,40 EUR
Spoedaanvraag 1 dag, op te halen in Brussel (Koloniënstraat 11): 173,30 EUR

Vanaf 16 november 2020 

Om identiteitsfraude tegen te gaan, neemt lokaal bestuur Borsbeek voortaan de vingerafdrukken van iedereen die een nieuwe elektronische identiteitskaart (eID) aanvraagt.

De eID wordt meer en meer als reisdocument gebruikt. Om identiteitsfraude tegen te gaan, moeten Europese lidstaten vingerafdrukken in identiteitskaarten integreren. Op die manier voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument.

Samen met de nieuwe lay-out voldoen de nieuwe Belgische eID's aan alle strenge internationale regels. 

De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip in de kaart. Ze worden dus niet opgeslagen in een centrale databank.

Enkel bevoegde instanties kunnen de chip lezen en de vingerafdrukken zien. De nieuwe identiteitskaart krijgt ook een andere lay-out. Ze heeft niet alleen een andere kleur, de foto staat links in plaats van rechts en in geperforeerde vorm ook op de achterzijde. Ook de chip staat op de achterkant van de kaart waardoor je de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet steken.

De procedure om een nieuwe eID aan te vragen, verloopt anders dan voor de oude eID. Zowel bij de aanvraag als bij het afhalen van de eID moet je naar het loket komen.

Bij de aanvraag worden je vingerafdrukken genomen. Ook bij het afhalen vindt een controle plaats met een vingerafdruk. De doorlooptijd wijzigt niet.

De huidige eID-kaarten die in omloop zijn zullen worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of andere reden zoals niet gelijkende foto, verandering van naam, …

U hoeft dus geen nieuwe eID aan te vragen zolang u uw oude kaart nog heeft en deze nog geldig is. U zal op het einde van de geldigheidsperiode van uw kaart een oproepingsbrief in de bus ontvangen om uw oude kaart te komen vervangen.

Meer info?

https://www.vernieuwde-eid.be/

www.eid.belgium.be

www.fotopaspoort.be