Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Ga mee de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar en de eikenprocessierups!

maandag 19 juli 2021
hoornaar
De zomer brengt veel insecten met zich mee. Naast heel wat nuttige beestjes die de natuur in evenwicht houden, zijn er ook een aantal soorten die we beter kunnen bestrijden.

We roepen graag de hulp van alle
Borsbekenaren in om uit te kijken naar twee kriebeldiertjes die we liever kwijt dan rijk zijn: de eikenprocessierups en de Aziatische hoornaar.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een onschadelijke nachtvlinder. Het venijn schuilt in de vele duizenden brandharen op de rug van de rups. Via de wind of bij
aanraking komen deze gemakkelijk los en kunnen ze voor irritatie zorgen en allergische reacties veroorzaken bij mensen, katten, honden, paarden, enz. De  brandharen blijven na het vertrek van de rupsen in de nesten achter en kunnen nog jarenlang overlast veroorzaken. Hou dus afstand van de eikenbomen waarin processierupsen zitten en ga er zeker niet op de grond of in de buurt zitten.

Hoe herken je de processierups?

Eikenprocessierupsen leven altijd in groep. Ze lopen vooral ’s avonds en ’s nachts in lange rijen langs de stam en de takken van de boom. De jonge rupsen zijn oranjekleurig en hebben lange haren. De rugzijde van de volgroeide rupsen is blauwgrijs en zwaar behaard met brandharen. In het laatste stadium kunnen ze een lengte bereiken van ca. 3 cm.

Hoe herken je een nest van een processierups?

De nesten bevinden zich aan de takken en aan de voet van de bomen, vooral aan de warmere zuidkant. Ze ogen een beetje als een heel dicht spinnenweb.

Meer info
www.info-eikenprocessierups.be

Zie je processierupsen of hun nesten op openbaar domein? Meld dit bij de gemeente of de brandweer. Professionals zullen de rupsen en hun nesten dan
wegbranden of opzuigen. 

Van deze wespachtige hoef je zelf weinig schrik te hebben. Ze is niet gevaarlijk voor de mens, maar wel zeer schadelijk voor de biodiversiteit en de landbouw.
Vooral voor bijen vormt deze invasieve exoot een grote bedreiging. Uniek bij Aziatische hoornaars is dat ze twee nesten bouwen. Schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels maar ook struiken en hagen zijn de favoriete plekjes van de koningin voor de bouw van haar primaire nest in de lente. ‘s Zomers bouwen de werksters in dezelfde
omgeving een definitief nest in een hoge boomtop. In de buurt van haar nest is de Aziatische hoornaar zeer agressief en kan ze je, zoals andere wespen, meermaals
pijnlijk steken met haar angel. Daag ze dus zeker niet uit!

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot en is vooral zwart van kleur. De kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft ze een oranje band.
De poten zijn half zwart met gele tippen.

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

Een hoornaarsnest is bolvormig en lichtbruin van kleur. Het voorjaarsnest dijt geleidelijk aan uit tot de grootte van een volleybal. Het zomernest kan een omvang van 1 meter bereiken. Door het bladerdek is dit nest meestal zeer moeilijk te zien.

Meer info
www.vespawatch.be

Onder het motto #kijkinuwkot is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis. Denk
je er een te spotten? Neem dan een foto en maak een melding op www.vespawatch.be. Ga in geen geval zelf de strijd aan! De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij.

Datum van het bericht: maandag 19 juli 2021
Nieuwsoverzicht